woensdag 25 juni 2008

Kies een boek

1. Gloed (Márai) vs. Het boek der rusteloosheid (Pessoa)
2. De Kapellekensbaan (Boon) vs. Vergeten straat (idem)
3. Mei (Gorter) vs. Bezette stad (Van Ostaijen)
4. De naam van de roos (Eco) vs. De man zonder eigenschappen (Musil)
5. Anna Karenina (Tolstoi) vs. Madame Bovary (Flaubert)
6. Zout op mijn huid (Groult) vs. Brede heupen (Hemmerechts)
7. Derrida vs. Nietszche
8. Tirza (Grunberg) vs. Kartonnen dozen (Lanoye)
9. De alchemist (Coelho) vs. De Celestijnse belofte (Redfield)
10.Disgrace (Coetzee) vs. The secret history (Tartt)

Adem (uit) je voorkeuren. Als je slechts één boek/filosoof las en toch wil antwoorden: dat mag, maar geef ook aan wat je niet gelezen hebt. Wees gerust, ik ben me ten zeerste bewust van de subjectieve selectie. En heb al soortelijke paniekaanvallen doorstaan.

Wie er de grap kan uithalen, wint drie zomersproeten en veel zon. En als je de tien vragen met vlotte pols én oprecht kan beantwoorden, moet je dringend eens koffie met me drinken. Of wijn.

ps Met dank aan Alexander (Ali met de Pet)...
pps Ik las slechts fragmenten/gedachten/verhalen van Pessoa, Nietzsche en Derrida. Duh.

14 opmerkingen:

Anoniem zei

Dat met de muziekgroepen was makkelijker, je hoefde er niet te zeggen waarom ;) (en ik heb alles ervan gehoord - hier niet alles van gelezen)

Marie zei

Je hoeft niet te zeggen waarom, dat mag. En al kan je maar één dilemma oplossen, dan ben ik nog benieuwd !

Anoniem zei

Ok, een poging!
1. enkel Pessoa is me bekend, één van de mooiste en meest treffende gedichten (voor mij althans) kan je lezen op m'n blog, 4 mei.
2. Enkel de Kappelekensbaan gelezen, lang geleden - zéér genietbare literatuur!
3. Hmm, impressionisme of expressionisme... doe mij maar expressionisme! Bezette stad dus - hoewel Gorter ook sterk is.
4. De naam van de roos: prachtig! Het andere werk is mij helaas onbekend...
5. Das een moeilijke... Flaubert is uiteraard toegankelijker dan Tolstoj. Maar ik denk dat ik toch voor Anna Karenina zou kiezen. Hoewel ik er nog niet in geslaagd ben één van beide werken werkelijk uit te lezen. Ze zijn me dus enkel fragmentarisch bekend. Het einde van beide is dan weer wel overbekend :)
6. Hier zou ik gaan voor Hemmerechts, al was het maar omdat ik haar zo'n schitterende docente vond/vind en een meer sterke (feministische) persoonlijkheid.
7. Definitely Derrida! Veel interessanter om te lezen, veel sterker onderbouwd en leunt beter aan bij de huidige manier van denken.
8. Grünberg is zeer zeker mijn favo-auteur op het moment! Hij schrijft ijzersterk. Tirza is een prachtig verhaal, het kleedt de mens werkelijk uit tot op z'n botten; Kartonnen dozen is voor mij iets te anekdotisch, veel minder scherp en ontledend.
9. Beide niets voor mij (hoewel ik ze wel gelezen heb). De Celestijnse belofte als puber: veel te Amerikaans en etherisch! Ik vind dit niet de naam 'literatuur' waardig. De Alchemist leest dan weer als een sprookje, is literair sterk geschreven, en is daarom veel meer te smaken - hoewel ook totaal niet mijn genre.
10. Moeilijk te vergelijken... Schuld en boete? Disgrace was ijzersterk! De geheime geschiedenis soms wat te langdradig.

Ik heb de grap gemist denk ik. En de kop koffie slash fles wijn heb ik ook niet verdiend... Gelukkig zijn de sproetjes reeds aanwezig en zal de zon ook voor mij schijnen :)

Anoniem zei

Derrida en Nietzsche zijn geen boeken maar filosofen :)

Marie zei

@Evhoof: dat weet ik wel, maar ik vond het onnozel om voor hen de titel ingewikkelder te maken.

Anoniem zei

Hemmerechts, Tartt en Grunberg? Er zijn grenzen. Ook Lanoye zijn geschrijf mag in zijn kartonnen doos blijven, eerlijk gezegd.

7) Nietzsche heb ik graag gelezen, en is, behalve Schopenhauer misschien, mijn favoriete filosoof. Een mooi (fictief) boek over hem is Nietzsche's tranen, van Yalom.

2) Nummer twee is een ex aequo, daar alles van Boon gelezen moet. Tip: Abel Gholaerts, voor de oervlaamse dramatiek.

1) Márai is al jaren een van mijn favoriete schrijvers, en Gloed is zijn bekendste, en zeker leesbaarder dan die hutsepot van Pessoa. Wat hem betreft (of zijn alters ego's) hou ik het op gedichten. Het mooiste boek van Márai is De opstandigen.

3) Van Ostaijen boven Gorter, dat spreekt.

4) Ik mag Eco wel, ondanks de vaak slechte Nederlandse vertalingen. Musil is er moeilijk mee te vergelijken, vrees ik.

5) Flaubert en Tolstoi; giganten vergelijken is wat hoogmoedig, en ik heb geen pleisters meer. Daarbij ben ik dergelijke literatuur wat beu, om zijn hoogdravendheid en gekrulde zinnen.

6) Feministen lees ik zelden, hetgeen ik van Hemmerechts ooit verplicht las was nogal... slecht.

8) Allebei rommel, wat het proza betreft, maar Lanoye is sympathieker, en draagt doorgaans de meest modieuze bril - al doet Grunberg zijn best. Moeilijk dus.

9) Coelho, zij het wat droog.

10) Coetzee is oké, van Tartt hou ik in het geheel niet. Amerikanen, wat moet je ermee. Ze in ieder geval geen boeken laten schrijven, vrees ik. (Kerouac en co buiten beschouwing, natuurlijk.)

Enfin, het zijn zelden boeken die zich laten vergelijken, maar vooruit, misschien is het toch een bodempje miswijn waard.

Anoniem zei

Onzinnige vragen, daar heb ik niets op tegen.

1. Ik heb in geen jaren meer boeken gelezen in een andere dan de brontaal. Hongaars noch Portugees ben ik meester.

2. De kapellekensbaan hands down. Vergeten straat mag er ook wezen, maar naast dit hoogtepunt uit de Nederlandstalige literatuur moeten nu eenmaal heel wat boeken het afleggen. Ik sluit me overigens ook bij de geheimtip Abel Gholaerts aan. Erg meeslepend.

3. Bezette stad. De mei kon me op enkele mooie regels na weinig boeien.

4. Italiaans en Duits ben ik al evenmin meester. Der Mann ohne Eigenschaften is wel één van de beste titels uit de wereldliteratuur.

5. Ik las enkel Madame Bovary. Met veel genoegen en - bekentenis - in het Nederlands. Voor de grote Russen zou ik misschien eens een uitzondering op m'n strenge taalregels moeten maken. Ik hou er echter niet van als er een vertaler tussen mij en de schrijver staat, ik weet niet van wiens woorden ik geniet of wie mijn ergernis opwekt.

6. Ik las enkel Brede heupen. Viel mee, pas bij Veel vrouwen en af en toe een man kreeg ik een hekel aan Hemmerechts (de schrijfster, niet de vrouw, voor haar ideeën heb ik alle respect. De wereld heeft meer feminisme nodig)

7. Ik las enkel (een beetje) Nietzsche maar twijfel er niet aan dat ik dichter bij Derrida sta.

8. Tirza las een stuk vlotter dan De asielzoeker, maar ik vond er niets aan. Met verwijzing naar Woody Allen: ik hou vooral van Grunbergs vroege boeken, toen hij nog grappig was. Fantoompijn bleef me het meeste bij. Van Kartonnen dozen was ik in m'n puberteit - uiteraard - erg onder de indruk. Ik zou het eens moeten herlezen om te weten of het nog steeds impact zou hebben.

9. Ik las enkel De alchemist, dat had z'n momenten maar ging nergens heen. Ik zal nooit De Celestijnse belofte lezen.

10. Twee boeken die in geen enkel opzicht met elkaar te vergelijken zijn. Disgrace is zonder twijfel het beste boek van de twee, maar op een heel ander niveau heb ik ook van The Secret History genoten.

Marie zei

@ everyone: fijn dat jullie enigszins steigeren bij mijn keuzes, en goed, het kon namelijk niet anders. En anders hoefde ook niet.

'Disgrace' en 'The secret history' stelde ik bv tegenover elkaar omdat beide boeken naar mijn mening vlot lezen. Al brengt het ene je meer overstuur, me dunkt.

en Musil en Eco, beiden doen een greep naar de 'allesomvattendheid', niet. Op zeer subjectieve wijze alweer, maar toch.

Ik geniet van de reacties :-)

Marie zei

en ps: goddamnit, Grunberg rules (al las ik enkel 'Tirza')...

Oran zei

Grunberg rules big time, sister! Zeker ook "Figuranten" en "De Asielzoeker" lezen!

"Brede heupen" is dan weer - excusez le mot - slappe kak. Ik heb van Kristien Hemmerechts ooit ook nog "Donderdagmiddag, half vier" als verplichte lectuur gelezen. Sindsdien kan ik alleen maar heel hard lachen als Kristien op de kijkdoos over literatuur komt vertellen.

Verder vind ik "De Kapellekensbaan" een wereldroman en is Boon een held omdat ik houd van helden met gedeukt harnas.

De andere dilemma's zijn mij ook te moeilijk :-)

Anoniem zei

1. Pessoa: een van dé dichters.
2. De kapellekensbaan.
3. Mei, maar dat is moeilijkke keuze.
4. De man zonder eigensdchappen. Dat was gemakkelijk: het is mijn uitverkoren roman.
5. Madame Bovary.
6. Niet gelezen, vanwege geen interesse.
7. Nietzsche. Maar uiteraard is Derrida ook interessant.
8. Tirza heb ik niet gelezen en Kartonnen dozen vind ik niet bepaald goed.
9. Geen van beide boeken gelezen en niet geïnteresseerd.
10. The Secret History. Coetzee moet ik nog lezen.

Anoniem zei

1. Gloed (Márai) vs. Het boek der rusteloosheid (Pessoa) Yep, Gloed ken ik niet eens. Een gat in mijn cultuur. Van Pessoa slechts fragmentjes hier en daar gelezen, en niet uit het geciteerde 'boek'. Eerlijkheid gebiedt: op 1 kan ik niet antwoorden.
2. De Kapellekensbaan (Boon) vs. Vergeten straat (idem). Doe maar Vergeten straat voor mij.
3. Mei (Gorter) vs. Bezette stad (Van Ostaijen). Kan niet kiezen. Als het toch zou moeten: dan toch maar PVO.
4. De naam van de roos (Eco) vs. De man zonder eigenschappen (Musil). Musil.
5. Anna Karenina (Tolstoi) vs. Madame Bovary (Flaubert). Kan ook moeilijk kiezen. Sjonge, toch, ik twijfel. Toch Tolstoi. Of neen, Flaubert.
6. Zout op mijn huid (Groult) vs. Brede heupen (Hemmerechts). Hemmerechts, zonder twijfel.
7. Derrida vs. Nietszche. Derrida. Niet uitgelezen, hoor. Mijn zoon kent hem veel beter dan ik.
8. Tirza (Grunberg) vs. Kartonnen dozen (Lanoye). Tirza!
9. De alchemist (Coelho) vs. De Celestijnse belofte (Redfield). Coelho!
10.Disgrace (Coetzee) vs. The secret history (Tartt). Beetje moeilijk. Ik vond Tartt wel ongelooflijk spannend. Maar toch liever Coetzee als ik dan toch moet kiezen ...

PS Een zonnige en leuke vakantie! En heel veel succes met het zoeken naar 'ander' werk!! (Ik las hier ergens dat je dat toch van plan bent?)

Anoniem zei

1. Het meest rusteloze van de twee
2. Het minst geëngageerde van de twee
3. Bezette Stad
4. Zware kost; Eco in één ruk uitgelezen, Musil heeft me langer aan het lijntje gehouden
5. Twee toffe madammen
6. Twee saaie madammen
7. Schopenhauer
8. Nog nooit iets van Grunberg gelezen
9. Te zweverig, vrees ik
10. 'Disgrace', boven alles

Anoniem zei

Wie van Boon en zijn Vergeten straat houdt, is er vanaf september in het NTG:

http://www.ntgent.be/index.php?id=2183

Populaire berichten