maandag 9 juni 2008

Victor

In afwachting van nieuwe schrijfsels post ik nog eens eentje uit de oude doos. Dit gedicht gaat over Albert De Coninck, a.k.a. Vic. Hij overleed op 6 december 2006. Dit gedicht werd acht jaar geleden geschreven en kaapte op twee wedstrijden (Derde Druk, Soetendaelle) prijzen weg. In het verslag van Soetendaelle 2002 staat te lezen: 'Ouderdom, dementie en een eindeloos geduld van verzorgende blikken worden door Marie Meeusen beschreven in Victor'. Dit is ongetwijfeld goed bedoeld, maar wijst op een erg subjectieve interpretatie. Mijn grootvader was immers veel, maar dement was hij niet. Daarom waarschijnlijk dat ik zijn doodsprentje, waarop dit gedicht te lezen stond, meer waard vind dan eender welk poëzieverslag.Victor

Het is stil.
Bang voor elk hoestje
kijken x paar ogen
naar onze tachtigjarige oorlog.

Hoe hij traag
met heel veel aderhanden
pompoensoep slurpt
en onze angst uitlacht.

Plots schept hij - na moeders soep -
opgeblazen Duitsers
en beelden van de Guernica uit.

Na stil komt stiller.ps Sinds vorige week valt zijn levensverhaal (en dat van zijn rebelse vrouw) ook beknopt te lezen in het Verzetsmuseum van Amsterdam. Ik moet zelf nog gaan kijken.

7 opmerkingen:

Uvi zei

.
Mag ik?

Ik merk dat je grootvader in Mechelen studeere.

Is er enige verwantschap met Herman de Coninck?

.

Marie zei

Neen, dat niet. :-) Niet letterlijk, en ook figuurlijk zijn er weinig overeenkomsten. Mijn grootvader schreef heel veel, maar dat was steeds nuchtere non-fictie.

En uiteraard mag je.

maarten zei

een integer gedicht. Ik zie dat je grootvader nog lid was van Agalev in Edegem. Waarop ik nog sporadisch mijn stem uitbreng.

Daniel zei

Joachim ware ook een mooie, toepasselijke titel geweest. Met jouw welbevinden geef ik je een mooi plaatsje in mijn Google Reader.

Marie zei

@Maarten: je pikt er meteen zijn minst grote wapenfeit uit :-)

@Daniel: dank je !

Marie zei

@Maarten (bis): alsof jij al zo lang stemrecht hebt ;-)

- Vuiler zal ik niet worden -

Jürgen Smit zei

mooie woorden Marie - in de zin van passend etc - Guernica, het doet me altijd weer aan de volgende anekdote denken.

Op een gegeven moment kwamen er enkele duitsers (hun hoedanigheid is me even ontschoten) bij Picasso over de vloer. Een van hen zag het schilderij Guernica hangen, en vroeg ontstelt "habst du das gemacht", waarop Picasso antwoorde "Nein, das haben sie gemacht"

voor wat het waard is, voor wat woorden waard zijn.

groetjes Jur

Populaire berichten