maandag 10 maart 2008

Bedenksels

'Man met neushaar van 25 centimeter'
'Vlaamse peuters steeds later zindelijk'

Een mens komt wat tegen in de media. Jaja.

'Marie kampt met writers-block'

En dat terwijl ik twee vrije dagen als een wit laken voor me had uitgespreid, waar ik uit (wat een indringend voorzetsel!) hartelust als een peuter op mocht kliederen en stotteren. Of die peuter zindelijk is of niet, dat mag u er zelf bij bedenken.

Wat me bij de kern van dit bedenksel brengt. Ik kamde de laatste weken talloze blogs uit in de hoop een schat aan mooie schrijfsels te ontdekken. Maar helaas. Dit klinkt misschien erg arrogant - en ja, misschien spreekt nu de gefrustreede zolderkamerdichter met gematigd talent - die parels zijn moeilijk te vinden. Ik genoot van Maarten Inghels, Stijn Vranken, Michaël Bijnens, van een handvol andere blogs waarvan ik de auteur niet kan noemen maar die desalniettemin schitteren in de virtuele zon.

Verder merkte ik tot mijn lichtpoëtische ontsteltenis vooral op dat de populairste blogs vaak praten over niks. Nu ja, niks, da's veel gezegd, maar ik lieg niet als ik zeg dat de onderwerpen me minder interesseren dan mijn hoogsteigen Nature Park-spel op wc. Ze vertellen hoogstens welke thee gedronken wordt, wie de blogger tegenkomt tijdens koffiemomenten op één of ander stadsplein, hoe diezelfde blogger zijn wc-papier vouwt (en hoe vaak uiteraard). Verder stellen ze veel vragen. Zoals: welke thee drinkt u graag? Hoe gaat u met de blues om? Waarom ben ik, volgens u, populair?
De ijdele domoor - de raaf zonder kaas - braakt met heel veel graagte zinloze antwoorden terug. 13 reacties, feest !

Ai ai, ik kruip in verbitterde huid, maar toch ! Kom op !
Bij deze voor één keer een duidelijke vraag. Voelt u zich nu geërgerd of eerder vereerd en denkt u:

'Aan die categorie onsnap ik!'

Lemme know.

Black or white? Straight or gay? Oehoe, c-o-n-t-r-...

ps Of ik m'n wc-papier opvouw of -frommel leest u op Facebook. 2 b continued...

19 opmerkingen:

Henri Menheere zei

De mooiste dubbele betekenis van een woord:

'Aan die categorie onsnap ik!'

On-snap ik, haha jaja yeah!

Echt goed gevonden!

maarten zei

u hebt gelijk. volmondig

Marie zei

@ Henri: Het zou niet erg nobel van me zijn mocht ik nu niet kunnen toegeven dat die 't' per ongeluk wegviel.

Maar we laten het lekker staan.

En dat neushaar ook. Ook al ging het over oorhaar, eikes bah (of 'bwa, valt wel mee?')

jeronimo zei

t een punt, maar ach ja, dat is het voyeurisme van de mens: willen weten wat de ander allemal doet zo tijdens den dag ;-)

zwaar filosofishce of melanchlishe buien hou ik de laatste jaren enkel voor mezelf ;-) ik krjig het niet meer neergepend
maar gelukkgi zijn er mensne die dat wel kunnen en waar het prettig lezen is, zonder dat een mens er een (on)zinige reactie op hoeft te geven ;-)

Soet zei

Marie, gelijk heb je,
en arrogant is het bijlange niet.

Als ik zo schreef als jij en Maarten en Michael en Stijn en ik heb er zo nog wel een paar, als ik zo schreef raakte ik vast ook erg gefrustreerd bij het lezen van middelmatige blogs, of hoe je ze ook wil noemen.

Maar laat me (ons) nog wat prullen, wat uitproberen, wat aanmodderen. Mischien kunnen we groeien, dat probeer ik alvast, en kunnen we ooit tevreden zijn over wat we schreven. Ondertussen lees ik vol bewondering en verwondering jullie parels, en ik geniet.

Marie zei

@ Soet, jouw blog vind ik heel fijn om te lezen. Wat je schrijft plaats ik zeker niet in de categorie die je zomaar doorslikt en vergeet.

Misschien verwachtte ik bij het opstarten van de blog gewoon wat meer reactie, en dan zeker ook kritische.

Ik apprecieer het ten zeerste als mensen me zeggen: 'Da's cliché, daar moet je snijden etc'. En gisteren leek het me plots alsof je meer reactie krijgt als je bespreekt welke tandpasta het best poetst etc.

Maar reacties als de jouwe vertellen me dat ik gewoon wat geduldiger moet zijn :-)

Soet zei

Dat mag je zeker :), link me inderdaad maar gewoon met "Soet", alvast bedankt!

En wat de reacties betreft, geef de blogwereld wat tijd je te ontdekken. Geloof me, als je een keer hier en daar wat links krijgt, zal je snel meer bezoekers krijgen, en dus hopelijk ook meer kritische reacties.

Ik zal je in ieder geval ook al een linkje geven als je dat oké vindt?

Marie zei

Je linkje komt eraan. En ik zal trots doch nederig bij de uwe pronken...

Soet zei

Dat is bizar

Normaalgezien als je het adres braaf invult bij "Nieuwe site-URL", en daaronder de nieuwe sitenaam (in mijn geval dan 'Soet') kan je wel op 'link toevoegen' klikken.

Verder ben ik eigenlijk een gigantische digibeet, dus schakel je misschien beter iemand anders hulp in.

Marie zei

Gelukt !

Henri Menheere zei

dames, nooit van e-mail gehoord? ;-) ik had gereageerd en geklikt op dat vinkje bij vervolgopmerkingen ... amai ik mocht t lezen, 9 vervolg-e-mails in totaal :-)

Als straf moeten jullie nu ook maar naar mij linken (of tenminste mijn amateur-blog eens bezoeken maar Soet doet da al ...)

Ah en by the way: trek u niks aan van dit bericht, ok ...

Anoniem zei

Kritische reflectie gevraagd, wel hier komt iets wat er op lijkt.

Horen mensen, die zich ergeren aan blogs waar vooral niets het thema is, zich dan niet dood te ergeren aan blogposts waar bloggen over niets het onderwerp schijnt te zijn?

Ik heb het graag gelezen, daar zeker niet van. Maar het klinkt als de moeder der lege posts voor wie erover nadenkt.

Marie zei

@groovegarden

Daar heb je helemaal gelijk in. Hand in eigen boezem enzo, uiteraard. Ik denk dat ik gisteren vooral gefrustreerd was door twee dingen:

-Ik gaf toe aan de druk om een blog te starten om van mening te kunnen wisselen, bij te schaven etc. Dat was nog niet gebeurd. Sinds de überlege blog wel :-)
-Ik vond na twee uur surfen echt geen leuke blogs, maar w'lijk zat ik steeds op de foute dingen te klikken. Vandaag ontdekte ik immers wel weer wat fijne/grappige/originele nieuwe schrijfsels, waaronder de jouwe.

Beide oorzaken zijn dus vandaag een pak minder en ik wil dan ook dat ze nog dan gisteren meer als tongue-and-cheek geïnterpreteerd worden. U zal mij hier vaak horen zeveren waarschijnlijk. Het is dus ook uw volste recht om me daarop te wijzen. Oorspronkelijk wou ik enkel posten wat ik zelf erg mooi vind, maar da's één te weinig en twee, daar heb ik m'n vrienden voor.


Enfin, slaap wel. Ik ben naast schrijfster (bweurk) ook leerkracht in een concentratieschool, en daar moet ik echt wel genoeg bij slapen...

Oran zei

ik heb al dure eden gezworen dat mijn blog niet over mijn dagdagelijkse beslommeringen zou gaan (omdat ik dat bij anderen zelf slaapverwekkend vind om lezen) maar het is wel moeilijk om het helemaal buiten te houden.

ook: als je dan eens een lang verhaal post, dan vindt de internetlezer dat te lastig om lezen.

Anoniem zei

Zoals ik al eens durf stellen, het aait mij zachtjes over mijn zijn telkens iemand mijn eigenste lucht- & lettercombinaties weet te waarderen. En ik dank u voor dat stukje geluk.

Gezever of zelfs "geschrijf over ergernis aan geschrijf over niets" stoort mij op zich niet. Ik lees zelf verschillende blogs waar het in essentie over niets gaat. Zelfs niets kan met de juiste woorden beschreven zeer mooi klinken.

Daarom ook vind ik het idee dat dagelijkse beslommeringen minderwaardig zouden zijn wat voorbarig.

Jan zei

Is het niet naïef te denken dat er op weblogs interessante lectuur (laat staan literatuur) ligt te roesten? Strompel je niet als een eenzaat met een metaaldetector over het strand, vloekend zonder backing van geklinkel?

Ik zou het kunnen denken, al blijft het dan fijn zoeken.

Oran zei

@groovegarden: o, maar ik vind dagdagelijkse beslommeringen absoluut niet minderwaardig! het was allemaal een beetje onzorgvuldig geformuleerd van mij. ik lees graag dagdagelijkse beslommeringen of ander mooi verwoord niets. (Boon en Reve zijn niet voor niets twee van mijn favoriete schrijvers)

wat ik bedoel is blogs die uitsluitend dagelijkse dingen rapporteren als "amai, ik had veel werk vandaag" of "ik heb gisteren een verkeersboete gekregen". waarbij zich de dringende vraag stelt: "En dan?"

als ik die persoon ken, dan vind ik dat wel nog interessant om te weten, maar dat is hetzelfde als hij of zij mij dat face to face zou vertellen.

ik geloof dat ik dus snap wat marie bedoelt

ik vind trouwens ook een klein beetje dat ik aan die caterogie ontsnap, maar ik schrijf wel heel vaak over een soort niets.

Soet zei

oran, jij ontsnapt daar zeker aan :)

(oh en je schrijft toch niet opzettelijk korte dingen omdat de lezer de lange stukken niet leest?
ik lees echt graag wat langere stukken, en ik denk dat we (ik in ieder geval) heel wat moeten missen als jij daarom enkele korte dingetjes schrijft...)

Tine zei

Als iedereen het recht heeft om te leven dan ook het recht om te schrijven. Niemand verplicht ons dat alles te lezen.

Het gaat niet om goed, beter of best. Het gaat om het vinden van een uitlaatklep. Al is dat dan niet hoogstaand. Liever schrijven dan slaan op het omaatje op de bus.

Populaire berichten