dinsdag 10 februari 2009

May I present you... Kluger Hans

Eind februari verschijnt een nieuw literair tijdschrift dat zowel op papier, online als op het podium zal bestaan.

Uit de inleiding:
“Het 'Kluger Hans-effect' is actueler dan ooit en kan slechts via één middel ondervangen worden: literatuur. Literatuur is een communicatiemiddel waarbij de zender zelf niet op de hoogte is van de juiste betekenis van de boodschap of van de juiste oplossing voor het probleem. De ontvanger al evenmin. Dit noemt men in de psychologie de ‘dubbelblind-methode’. Via deze methode waarborgt literatuur een vorm van authenticiteit in de boodschap en doordat ze bovendien ruimte laat voor de lezer, voorkomt ze haar eigen afzwakking tot ontspanningslectuur en nicheproduct.

Kluger Hans staat voor een literatuur die het contact zoekt met de omringende wereld, die het poëtische in de werkelijkheid blootlegt en die pragmatisch is. Kluger Hans draagt geen fundamentele waarheden uit, maar heeft wel iets te zeggen. Teksten die voor de redactie die betekenissen geven, wil het ruimte bieden, in klassieke en minder klassieke vormen, op papier en online, op podia en facebook. Kluger Hans is roekeloos megalomaan in zijn ambities.”

Het eerste nummer:
- Juliana Spahrs gedichtencyclus witness (hier vertaald als getuigen) problematiseert het denken over taal, gender, ziekte, geschiedenis, enz. door in te zoomen op de aids-problematiek;
- De communisten van Jan Balabán toont de illusieloosheid van een generatie Tsjechen die opgroeiden onder het communisme en nu in een ander leven verder moeten;
- Een voorproefje uit Aldus Antoine, de debuutroman van Jan Deuvaert;
- Na de polemiek, het essay. De bloemlezing Hotel New Flandres. 60 jaar Vlaamse poëzie 1945-2005 beweert niet representatief te zijn. Maar op welk vlak is ze dat niet? En wanneer is ze het toch? Door Xavier Roelens;
- Olaf Risee is ontgoocheld door Ilja Leonard Pfeijffer. Over het verschil tussen beweren dat men moet durven en daadwerkelijk durven.

Abonneren:
Wie zich abonneert op Kluger Hans, ontvangt 4 keer per jaar het tijdschrift. Bovendien hebben abonnees toegang tot diverse extra's online: (aanvullende) bijdragen, exclusieve toegang tot teksten, avant-premières, stemrecht bij wedstrijden, enz.

Om u te abonneren schrijft u 25 euro (België), 29 euro (Nederland) of 35 euro (andere landen) over op onderstaand bankrekeningnummer. Vermeld in de opdracht duidelijk uw naam, huisadres en e-mailadres.
Eerst zien, dan geloven? Kies dan voor een vrijblijvende kennismaking. Voor slechts 7 euro (buiten België: 9 euro) ontvangt u zonder verdere verplichtingen het eerste nummer.

Voor overschrijvingen uit België: FORTIS Gent, 001-5750704-38
Voor overschrijvingen uit het buitenland: FORTIS Gent, BE24 001575070438 (IBAN), GEBABEBB (BIC+Swift)

Meer info:
website: http://www.klugerhans.net
e-mail: info@klugerhans.net
telefoon: 0032 (0)486 39 65 58

Het initiatief:
van zeven mensen: Bart De Block, Marie Meeusen, Olaf Risee, Xavier Roelens, David Troch, Joris Vercammen en Reinout Verbeke.

2 opmerkingen:

EvHoof zei

Klinkt goed, dit tijdschrift: dank voor de tip :)

Marie zei

Klinkt goed, jouw antwoord: bedankt voor de interesse :)

Populaire berichten