maandag 11 februari 2019

Ik ben trots, maar waarom?
Ik ben trots omdat ik geen auto heb. Ik ben trots omdat ik als enige kan rijden. Ik ben trots omdat ik alles met de fiets en trein doe. Ik ben trots omdat we al een jaar niet met het vliegtuig reizen. Ik ben trots omdat ik super betaalbare tickets naar Bali heb gevonden. Ik ben trots op alle KLM-huisjes op mijn boekenkast. Ik ben trots omdat we deze zomer in eigen land blijven. Ik ben trots omdat ik nooit met een vervuilende cruise mee zal varen.
Ik ben trots omdat ik gestopt ben met koffie. Ik ben trots dat ik maar één kopje koffie per dag drink. Ik ben trots omdat mijn koffiebonen door een boer verbouwd worden die daar eerlijk geld mee verdient. Ik ben trots omdat ik enkel lokale dranken drink. Ik ben trots omdat ik mijn koffie niet meer heet drink als er kinderen in de buurt zijn. Ik ben trots omdat ik mijn alcoholconsumptie binnen de perken kan houden. Ik ben trots omdat ik geen alcohol drink. Ik ben trots omdat ik enkel alcohol drink als ik in gezelschap ben. Ik ben trots omdat ik een wijnkenner ben en mijn neus ophaal voor goedkope whiskey.
Ik ben trots omdat ik geen suiker meer eet. Ik ben trots omdat ik geen toegevoegde suiker meer eet. Ik ben trots omdat ik geen suiker meer geef aan mijn kleinkinderen. Ik ben trots omdat mijn kleinkind zo genoot van mijn zelfgebakken appeltaart. Ik ben trots omdat ik geen rietsuiker meer koop. Ik ben trots omdat ik alle troep met kristalsuiker weiger. Ik ben trots omdat Belgen de lekkerste chocola maken. Ik ben trots omdat ik al een jaar lang geen Toblerone gekocht heb. Ik ben trots omdat ik mijn haar met een stuk zeep was en producten met palmolie weer uit de badkamer.
Ik ben trots omdat ik elke dag een boom knuffel. Ik ben trots omdat ik een petitie tekende tegen het kappen van bomen in het park. Ik ben trots omdat ik nooit hartjes in basten kras. Ik ben trots omdat ik nooit muntjes in de Trevi-fontein gooide. Ik ben trots omdat ik muntjes aan zwervers geef. Ik ben trots omdat ik nooit geld aan zwervers geef, maar altijd iets om te eten. Ik ben trots omdat ik een stad woon waar geen zwervers te zien zijn.
Ik ben trots omdat ik vluchtelingenwerk heb gedaan. Ik ben trots omdat ik buurtwerk heb gedaan. Ik ben trots omdat ik mezelf heel. Ik ben trots omdat ik altijd klaarsta voor anderen. Ik ben trots omdat ik me steeds beter afsluit voor het leed waar ik toch niets aan kan doen. Ik ben trots omdat ik weet dat een storm begint met een vleugelslag.
            Ik ben trots op het circuit in Zandvoort. Ik ben trots op het uitgestrekte duinlandschap om de hoek. Ik ben trots dat ik met mijn vader mooie vuurpijlen in de tuin afstak. Ik ben trots omdat ik erg anti-vuurwerk ben en weet hoe vleermuizen en vogels erdoor verdwalen en zelfs sterven.
Ik ben trots omdat ik tampons gebruik en geen vieze maandverbanden. Ik ben trots dat ik maandverband gebruik en geen tampons, broeihaarden van chemicaliën en bacteriën. Ik ben trots omdat ik menstruatiecups gebruik. Ik ben trots omdat ik tampons gebruik en niet meedoe aan de onzin van menstruatiecups. Ik ben trots dat ik mijn bekkenbodemspieren train met yoni-eieren van jade. Ik ben trots dat ik dat durf toe te geven. Ik ben trots dat ik geen rare hippie ben en dat ik niet meedoe aan rages van menstruatiecups en yoni-eieren.
            Ik ben trots omdat ik #metoo-verhalen deelde. Ik ben trots omdat ik een realiteitsbesef heb en niet zeik over irritant gedrag van mannen.
Ik ben trots omdat ik geen vlees eet. Ik ben trots omdat ik maar één keer per week vlees eet. Ik ben trots omdat ik enkel dieren eet die echt geleefd hebben. Ik ben trots omdat ik geen vlees, vis of eieren eet en ook melkproducten opzij schuif. Ik ben trots omdat ik mijn eieren in de lente om de hoek koop en de kippen die ze leggen in de ogen kan kijken, zowel links als rechts. Ik ben trots omdat ik mijn kat granen geef. Ik ben trots omdat ik weet dat een kat vlees nodig heeft. Ik ben trots dat ik geen huisdieren heb en dus ook nooit vlees hoef te kopen.
Ik ben trots dat ik niet actief ben op sociale media. Ik ben trots omdat ik authentiek mezelf probeer te zijn op sociale media. Ik ben trots omdat ik mijn sociale media profielen niet gebruik en enkel gluur bij anderen. Ik ben trots omdat ik mijn eigen geluk nooit afmeet aan dat van anderen. Ik ben trots omdat ik op Facebook verklap dat ik anale seks heb. Ik ben trots dat ik nooit vuile was buitenhang. Ik ben trots dat mijn moeder actief is op Facebook. Ik ben trots dat ik mijn moeder heb geblokkeerd op Facebook.
Ik ben trots omdat ik kwetsbaar ben. Ik ben trots omdat ik huil. Ik ben trots omdat ik niet huil. Ik ben trots omdat ik sterk ben.
Ik ben trots omdat ik rimpels heb. Ik ben trots omdat ik nog maar zo weinig rimpels heb. Ik ben trots op mijn grijze haar. Ik ben trots dat ik nog geen grijs haar heb. Ik ben trots op mijn borsten die hebben gevoed. Ik ben trots op mijn stevige borsten. Ik ben trots op mijn vel dat nog zo ongehavend is. Ik ben trots op mijn keizersnede. Ik ben trots op mijn platte buik. Ik ben trots op mijn buikje. Ik ben trots op mijn spiegelbeeld.
Ik ben trots om dat ik een gevulde boekenkast heb. Ik ben trots omdat ik op een e-reader lees en een opgeruimd huis heb. Ik ben trots omdat ik geen smartphone heb. Ik ben trots omdat ik nog steeds een Iphone 4s heb. Ik ben trots omdat ik een Fairphone heb. Ik ben trots omdat ik nog steeds Snake speel op mijn Nokia. Ik ben trots omdat mijn twaalfjarig kind geen smartphone heeft. Ik ben trots omdat mijn zoontje van één de televisie aan en uit kan zetten. Ik ben trots dat ik mijn kinderen niet op Facebook zet. Ik ben trots dat ik mijn kinderen enkel met een smiley voor hun gezicht op Facebook zet. Ik ben trots op mijn kinderen, dus ik zet ze op Facebook. Ik ben trots dat ik geen kinderen heb. Ik ben trots omdat we wegwerpluiers gebruiken. Ik ben trots omdat we ons pampers kunnen permitteren en droge billen zonder uitslag het allerbelangrijkste vinden. Ik ben trots omdat onze baby een dubbele kin heeft en meerdere vetlaagjes in zijn ledematen. Ik ben trots omdat onze baby slank is. Ik ben trots omdat mijn kind een zenmeester is. Ik ben trots omdat mijn kind geen boeddha is. Ik ben trots omdat mijn kindje in een bed gelegd kan worden en slaapt. Ik ben trots omdat mijn kind enkel aan de borst in slaap valt en daar alle tijd krijgt om de indrukken van de dag te verwerken. Ik ben trots omdat we ons niet laten vangen door gender-verwachtingen en ons zoontje ook poppen geven om mee te spelen. Ik ben trots omdat ons zoontje sterk is, iedereen omver trekt en met auto’s speelt.
Ik ben trots omdat ik dit jaar geen nieuwe kleren koop. Ik ben trots omdat ik enkel tweedehandskleren koop. Ik ben trots omdat ik weer in een kleiner maatje pas. Ik ben trots omdat ik weer in een groter maatje pas.
Ik ben trots omdat ik niet roddel. Ik ben trots omdat ik enkel roddel over mensen die echt onaardig zijn. Ik ben trots dat ik me niet druk maak. Ik ben trots dat ik mijn grenzen beter bewaak. Ik ben trots dat ik niet boos word. Ik ben trots dat ik boos word. Ik ben trots dat ik niet veroordeel. Ik ben trots dat ik durf te erkennen dat ik veroordeel.
Ik ben trots omdat ik zoveel dingen belangrijk vind. Ik ben trots omdat ik humor heb en van alles de pijnlijke kantjes kan vijlen. Ik ben trots dat ik kan relativeren. Ik ben trots omdat ik consequent ben. Ik ben trots omdat ik schrijf. Ik ben trots omdat ik zwijg.
Eerlijkheid gebiedt mij te vermelden dat deze tekst sterk geïnspireerd werd door Kinderen, koken, kerk, keuzes, keuzes, keuzes, een tekst uit 2013 van de Vlaamse blogger Michel Vuijlsteke.

Geen opmerkingen:

Populaire berichten